Observant els detalls de l’estructura d’un quàsar llunyà.

L’Institut Max-Planck de Radioastronomia situat a Bonn, i l’Institut Max-Planck d’Astrofísica de Garching, així com les estacions del telescopi internacional LOFAR (ILT), coordinades per ASTRON, l’Institut Holandès de Radiostranomia, i un grup internacional de científics, dirigits per Olaf Wucknitz de l’Institut Argelander d’Astronomia de la Universitat de Bonn, han aconseguit la primera imatge d’alta resolució d’un llunyà quàsar en diferents longituds d’ona de ràdio. Aquesta gamma de longituds d’ona, no havia estat accessible a aquestes observacions fins ara, amb uns telescopis situats tant lluny entre ells.

La imatge ens mostra uns delicats detalls del quàsar 3C 196, observats en longituds d’ona entre 4 i 10 m, aconseguida mitjançant l’ús de només una petita fracció de la matriu LOFAR, que finalment cobrirà gran part d’Europa.

Després de les primeres proves amb antenes individuals, les observacions van reunir fins a vuit estacions de la “Low Frequency Array” (LOFAR). Cinc emissores de ràdio en els països Baixos, que estaven connectades a tres estacions d’Alemanya: Effelsberg a prop de Bonn, i de Jena i Tautenburg a prop de Munic. Totes les antenes estaven destinades a observar el quàsar 3C 196, una potent font de ràdio situada a milers de milions d’anys llum de nosaltres. “Hem triat aquest objecte per fer les primeres proves, perquè coneixem molt bé la seva estructura a partir d’observacions en longituds d’ona més curtes”, comenta l’Olaf Wucknitz (AIFA). “L’objectiu no era trobar alguna cosa nova, sinó observar les estructures amb identiques o similars longituds d’ona més llargues, per tal de confirmar el bon funcionament de l’instrument. Sense les estacions d’Alemanya,  només s’hauria observar una taca difusa, i no les sub-estructures, així com la resta de detalls”.

pr1_new.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently