Un zoo còsmic en el Gran Núvol de Magallanes.

En un intent de comprendre l’Univers, els astrònoms sovint observen el Gran Núvol de Magallanes (GNM), una de les galàxies més properes a la nostra Via Làctia. En aquesta espectacular imatge capturada per l’instrument Wide Field Imager (WFI), instal·lat en l’Observatori de La Silla a Xile, ens mostra una col·lecció de diferents objectes celestes, situats en el GNM, on podem observar des de cúmuls globulars, fins als romanents de les brillants explosions de supernoves. Aquesta fascinant observació aporta una gran quantitat d’informació per tal d’ajudar als grans projectes de recerca de la vida i mort de les estrelles, i conseqüentment de la evolució de les galàxies.

El Gran Núvol de Magallanes, és troba situat a només 160.000 anys llum de la nostra Via Làctia, molt a prop de nosaltres tenint en compte l’escala còsmica. Aquesta proximitat el converteix en un objecte molt important alhora de ser estudiat amb gran detall, respecte altres sistemes estel·lars més llunyans. El GNM és troba situat en la constel·lació de El Dorado, en les profunditats de l’hemisferi austral, per aquest motiu és una regió privilegiada per ser estudiada per els observatoris de l’ESO a Xile.

Aquesta és una de les galàxies que formen el Grup Local, que envolta a la nostra Via Làctia. Tot i que és enorme a escala humana, el GNM és considera com una galàxia nana, ja que només disposa d’una desena part de la grandària de la nostra Via L’actia. El GNM té una grandària de 14.000 anys llum, en contra dels 100.000 anys llum de la nostra galàxia.

Aquesta imatge és un mosaic de quatre imatges preses pel Wide Field Imager, instal·lada en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre, situat a l’Observatori de La Silla a Xile. La imatge cobreix una regió del cel equivalent a quatre vegades la grandària de la Lluna plena.

eso1021a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 12:02 pm

    […] 3 Juny 2010. Un zoo còsmic en el Gran Núvol de Magallanes.   […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently