Crestes com a conseqüència d’una alteració fluida.

En aquesta imatge es mostra una interessant conclusió de la Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA. Els científics anunciaven que el vehicle espacial havia recollit evidències que alguna classe de líquid o gas va fluir per sota de la superfície de Mart, en temps passats.

En aquest cas, ens trobem en aquelles situacions rares on unes boniques imatges, també recullen una important informació científica. Si observem la fotografia, podem reconèixer uns estrats situats en el barranc  anomenat Candor Chasma.

El geòleg Chris Okubo, de la Universitat d’Arizona, ens explica el que va observar en el moment d’estudiar la fotografia:

“La observació de les zones blanquinoses, on hi ha una manca de material fosc al llarg de la cresta, és un senyal d’alteració mineral per fluids, que és movien a través d’aquelles falles” segons Okubo, “Em recordava sobre alguns terrenys que ja havia vist durant els estudis de camp a Utah, aquelles zones de to lleugerament clar, o “aurèoles” situades a qualsevol costat de les escletxes a través de les marès (pedra arenosa) més fosques”.

En algun  moment del passat llunya, els fluids és movien a través de canals subterranis. Els minerals dins del fluid, es dipositaven en estrats sobre el mateix curs líquid durant milions d’anys. Llavors la superfície desgastada per l’erosió del vent i la sorra, va mostrar el dibuix de les diferents capes més antigues.

L’alta resolució de la Mars Reconnaissance Orbiter, ens mostra detalls d’un metre de la superfície del planeta.

candor-chasma.jpg

més informació a, http://www.nasa.gov/home/hqnews/2007/feb/HQ_0743_MRO_Chasma.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 1, 2007 11:38 am

    […] 19 Febrer 2007. Crestes com a conseqüència d’una alteració fluida. […]

Deixa un comentari