Un proper forat negre supermassiu, feble però imprevisible.

Durant més de 10 anys l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, ha observat repetidametn la galàxia d’Andromeda, amb un total d’un milió de segons de temps d’exposició. Aquesta gran quantitat de dades, ha donat una visió sense precedents del forat negre supermassiu, kmés proper que tenim fora de la nostra galàxia.

Els astrònoms pensen que la majoria de galàxies, incloent-hi la Via Làctia contenen gegantins forats negres en els seus nuclis, i que disposen de milions de vegades la massa del nostre Sol. A poca distància de nosaltres, menys de 3 milions d’anys llum de la Terra, podem trobar la galàxia d’Andromeda (anomenada també M31), la qual s’ha pogut estduair en detall el seu forat negre.

De la mateixa manera que el forat negre situat en el centre de la Via Làctia, el de la galàxia d’Andromeda és sorprenentment tranquil. De fet, el forat negre d’Andromeda, és entre deu i cent mil vegades més dèbil en radiació X, del que els astrònoms esperaven trobar en aquesta regió de gas que hi ha al seu voltant.

“Els forats negres de la galàxia d’Andromeda i de la nostra Via Làctia, són increïblement febles”, comenta en Zhiyuan Li, membre del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) situat a Cambridge. “Aquests dos “anti-quàsars”, proporcionen uns laboratoris especials perquè és pot estudiar un tipus de disc d’acreció més fosc, dels observats en altres forats negres supermassius”.

La recerca d’aquesta ultima dècada ens mostra que M31, va disposar d’una regió del forat negre més fosca i tranquil·la, fins l’any 2006. Tanmateix, el dia 6 de gener de 2006 el forat negre és va tornar cent vegades més brillant, suggerint la presència d’un esclat de raigs X. Aquesta va ser la primera observació d’un esdeveniment d’aquestes característiques en un forat negre supermassiu en una galàxia tant propera.

Després d’aquest esclat, M31 ha estat relativament tranquil·la, però amb una brillantor 10 vegades més alta que la mitjana anterior a l’any 2006.

22647_web.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari