Un cúmul i un mar de galàxies.

Una nova imatge de gran camp s’ha donat a conèixer per part de l’ESO, que ens mostra milers de galàxies llunyanes, i en particular un enorme i massiu cúmul de galàxies conegut  com Abell 315. Tot i semblar molt dens aquest cúmul de galàxies, és tant sols “la punta de l’iceberg”, ja que Abell 315, com la majoria de cúmuls galàctics, estan dominats per la presencia de la matèria fosca. L’enorme massa d’aquest cúmul desvia la llum de les galàxies que hi ha darrera, distorsionant lleugerament la seva llum.

Quan observem el cel a simple vista, generalment viem només les estrelles de la nostra Via Làctia, o les que és troben en les galàxies veïnes. Les galàxies més llunyanes són massa tènues com per ser perceptibles a l’ull humà, encara que si les poguéssim veure cobririen tot el cel. Aquesta nova imatge de gran camp i llarga exposició, ens mostra milers de galàxies condensades en una àrea tant gran com la Lluna plena.

Des del centre de la imatge i expandint-se cap a baix a l’esquerra, podem observar una concentració d’unes cent galàxies groguenques en un massiu cúmul galàctic, amb el número 315 del catàleg de George Abell de l’any 1958. El cúmul està situat entre les tènues galàxies roges i blaves i la Terra, a una distància de dos mil milions d’anys llum de nosaltres a la constel·lació de Cetus (la balena).

eso1019a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 5:59 pm

    […] 19 Maig 2010. Un cúmul i un mar de galàxies.   […]

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.