Una antiga ciutat de galàxies que sembla molt moderna.

Els astrònoms són com els arqueòlegs de l’univers, ja que quan observen a través del temps poden descobrir el romanent d’un univers primitiu. En una “excavació” recent, uns astrònoms que han observat amb el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, han desenterrat el que podria ser el cúmul de galàxies més llunypa observat fins ara.

Aquest podria ser  l’avantpassat de les “grans ciutats” de les galàxies, i que ens mostra una visió excepcional d’un cúmul modern. Aquest cúmul s’anomena CLG J02182-05102, és tracta d’un cúmul vell de galàxies vermelles i massives. El cúmul és similar a la versió jove del gran Cúmul de Coma, una regió de l’espai que ha tingut milers de milions d’anys més per desenvolupar-se.

“Estem veient una cosa ja envellida i vermella, semblant a la versió jove del Cúmul de Coma, des d’una visió molt llunyana”, comenta en Casey Papovich, responsable d’aquesta recerca i professor agregat de física i astronòmia de la Universitat A&M de TExas i College Station. Papovich afegeix, “és com fer una excavació a Roma i trobar restes antics dins de la moderna ciutat”.

CIG J02182-05102 podria haver estat una regió avançada en el seu temps. De la mateixa manera que Roma va ser la ciutat més important del món durant més de 2.000 anys, amb una població aproximada d’un milió d’habitants, i que no va ser superada fins l’any 1800 per Londres, aquesta població galàctica va ser avançada en aquell univers primitiu.

sig10-005_ti.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 1:33 pm

    […] 18 Maig 2010. Una antiga ciutat de galàxies que sembla molt moderna.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80