La neu visita l’ALMA.

A uns 5.000 metres d’alçada per sobre del nivell del mar, en els Andes xilens, un dels transportadors gegants de les antenes ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) contempla una visió inesperada; una fina capa de neu que banqueja el paisatge del pla de Chajnantor, la llar del projecte ALMA. En rares ocasions, l’hivern genera en aquest altiplà aquest fenomen tant atípic, en un lloc extremadament àrid. Chajnantot és un dels llocs més secs del món, motiu pel qual és un excel·lent lloc d’observacions astronòmiques. El promontori que s’observa al fons és Toco, un turo de 5.600 metres d’alçada situat al nord. Aquesta imatge va ser obtinguda el passat dia 30 d’abril de 2010.

Els transportadors ALMA, són dos vehicles construïts especialment per poder transportar les antenes a través del pla de Chajnantor, permetent d’aquesta manera diferents configuracions del conjunt ALMA. Des de finals de 2009, existeixen tres antenes a 5.000 metres. ALMA tindrà un total de 66 antenes quant el projecte estigui acabat i s’espera que les primeres observacions científiques puguin començar l’any 2011.

potw1019a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:04 pm

    […] 17 Maig 2010. La neu visita l’ALMA.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently