La matèria dominarà l’Univers fins al final.

Aguna vegada ens hem preguntat com serà l’univers d’aquí a un bilió d’anys, despreés que l’última estrella hagi desaparegut ?.

Durant molts anys, la saviesa convencional entre els científics era que la matèria de l’univers es descompondria, conduint a un cosmos desproveït de tot excepte radiació.

S’espera que els protons, que formen la base de la matèria atòmica ordinària es descomponguin finalment en positrons i raigs gamma. És creu també que les partícules de matèria fosca són capaces d’autoanihilar per produir també raigs gamma.

Un nou estudi està desafiant aquella imatge d’un univers empastat de radiació. Els físics Lawrence Krauss, i Robert Scherrer diuen que la matèria dominarà sobre la radiació per sempre a causa de la presència d’energia fosca, la força misteriosa que està provocant l’expansió accelerada de l’univers.

Si l’energia fosca manté la seva força, provocarà l’expansió d’un univers infinit. Això diluirà en gran manera tant a la matèria com la radiació. Cal tenir present que una propietat fonamental de la radiació, és que es dilueix més ràpid que ho fa la matèria.

Si vivim en un univers finit, llavors hi ha una quantitat finita de matèria i com a conseqüència hi hauria una última partícula que portaria a un cosmos dominat de radiació. Però si l’univers és infinit, com suggereixen algunes teories, llavors el procés de decadència podria continuar per sempre, amb material que continuament disminueix però que mai no desapareix totalment.

L’anihilació de la matèria fosca no és tornarà significativa fins com a mínim un bilió d’anys (1.000.000.000.000) recordeu l’edat aproximada del nostre univers està en 14.000 milions d’anys, Krauss assegura que la decadència del protó és encara molt més remota, potser fins a 1035  anys.

seqd_063a_half.jpg

més informació a, http://www.newscientist.com/blog/space/2007/02/matter-will-dominate-universes-dying.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 13, 2007 10:44 am

    […] 17 Febrer 2007. La matèria dominarà l’Univers fins al final. […]

Deixa un comentari