Rastres d’asteroides dins de la nebulosa del Capgròs.

Una nova imatge infraroja del Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), ens mostra la nebulosa del Capgrós, una regió de formació estel·lar situada en la constel·lació de l’Auriga, a una distància de 12.000 anys llum de nosaltres. El WISE escaneja el cel, formant alhora un mosaic d’imatges que ens mostra el rastre d’un asteroide del nostre sistema solar. L’asteroide anomenat 1719 Jens, el podem observar amb una línia de punts grocs i verds a prop del centre de la nebulosa. Un segon asteroide també el podem observar en la part esquerra de la imatge, amb un requadre més gran.

A més podem distingir un parell de satèl·lits orbitant per darrera del WISE (senyalats amb unes estructures ovals) en color verd clar. El moviment aparent dels asteroides és més lent que els satèl·lits, ja que són objectes molt  distants de nosaltres.

La regió del Capgrós està farcida de joves estrelles amb només un milió d’anys d’edat, amb masses equivalents a 10 vegades el nostre Sol. Aquesta nebulosa rep el seu nom com a conseqüència de les joves estrelles, que emeten una gran quantitat de radiació en forma de llum ultraviolada que esta formant dos pilars de gas en forma de capgrossos, anomentas Sim 129 i Sim 130. Aquests capgrossos formen unes giragonses de color groc en el centre de la imatge.

L’asteroide 1719 Jens, va ser descobert l’any 1950 dins del cinturó d’asteroides situat entre les orbites dels planetes Mart i Júpiter. Aquesta roca espacial té un diàmetre d’uns 19 quilòmetres, disposa d’un període de rotació de 5,9 hores i orbita al Sol un cop cada 4,3 anys.

pia13110_fig1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 1:59 pm

    […] 15 Maig 2010. Rastres d’asteroides dins de la nebulosa del Capgrós.   […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently