Una estrella fugitiva a 30 Doradus.

Una massiva estrella s’està allunyant d’una guarderia estel·lar a una velocitat propera als 400.000 quilòmetres per hora, una velocitat que podríem anar i tornar a la Lluna en només dues hores. Aquesta estrella fugitiva és el cas més extrem d’un objecte d’aquestes caracterítiques que és separa de la seva regió de formació, on resideixen altres estrelles fins i tot més massives.

Aquesta estrella està situada a les rodalies de la nebulosa 30 Doradus, una regió estel·lar instal·lada en el Gran Núvol de Magallanes. La nebulosa 30 Doradus, és veritablement un laboratori laboratori úinic per estudiar les estrelles, inclosa la nebulosa de la Taràntula, i que tot plegat és troba a una distància de 170.000 anys llum de la Terra.

Aquesta informació ha estat capturada amb tres observatoris, un dels quals és el Telescopi Espacial Hubble, amb el nou instrument recentment instal·lat, el Cosmic Origins Spectrograph (COS). Aquesta feina de detectiu ens indica que l’estrella haurà viatjat fins a ra uns 375 anys llum des de la seva llar, una regió estel·lar anomenada R136, formada a l’interior de 30 Doradus. R136 conté diverses estrelles amb masses que superen en 100 vegades el nostre Sol.

“Aquests resultats són de gran interés, perquè podem entendre millor els processos dinàmics en regions molt denses i massives, sent aquesta la primera observació estel·lar directa”, comenta en Nolan Walbon, membre de l’Institut de Ciència del Telescopi Espacial, situat a Baltimore.

hs-2010-14-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 4:28 pm

    […] 13 Maig 2010. Una estrella fugitiva a 30 Doradus.   […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.