El Herschel ens mostra els primers naixements estel·lars.

Els primers resultats científics de l’observatori espacial infraroig Herschel de l’ESA, han mostrat els detalls oculs fins ara de la formació d’unes estrlles. Les noves imatges ens mostren milers de galàcies llunyanes que a partir de gegantíns núvols de pols i gas, formen noves estrelles. Unes imatges impossibles d’observar fins ara.

Aquestes dades s’han presentat al simposi científic de l’Agencia Espacial Europea (ESA), les quals desafien algunes velles idees sobre el naixement estel·lar, alhora que obren noves línies d’investigació.

 L’observatori Herschel ha estudiat l’estrella situada a  RCW 120, una estrella embrionària que podrà convertir-se en una de les més grans i brillants de la nostra galàxia, en els propers centenars de milers d’anys. De moment és calcula que conté entre vuit i deu vegades la massa del Sol, i que pot estar envoltada per un núvol de gas i pols equivalent a 2000 masses solars, que l’aniran alimentant.

“Aquesta estrella només és pot fer molt gran”, comenta l’Annie Zavagno, membre del Laboratori d’Astrofísica de Marsella. Les estrelles massives són rares i efímeres.

RCW 120 és una bombolla galàctica amb una gran sorpresa ?. Una estrella d’una massa mínima de 8 vegades el nostre Sol, formant-se a dins de la mateixa bombolla. Fent d’aquesta manera que probablement sigui una de les futures estrelles més grans de la nostra galàxia.

La bombolla galàctica, és coneix com RCW 120, està situada a 4300 anys llum de nosaltres. L’estrella encara no és visible en les longituds d’ona infraroges, tot i que podem observar la seva brillantor a través dels núvols de pols i gas. És calcula que va néixer fa 2,5 milions d’anys, i com a conseqüència de la pressió de la seva llum farà néixer més estrelles per col·lapse en les parets de la bombolla còsmica.

rcw120_v03_l1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 6:00 pm

    […] 9 Maig 2010. El Herchel ens mostra els primers naixements estel·lars.   […]

Deixa un comentari