El Casc de Thor.

Observem una imatge capturada pel WISE, del núvol de pols i gas situat a la constel·lació de Canis Major, amb la referència del catàleg NGC 2359, també anomenat com el Casc de Thor, a causa de la semblança d’aquest estri, amb el que portava el famós déu nòrdic del tro i el llamp.

El Casc de Thor està il·luminada per HD 56925, una estrella “Wolf-Rayet”, molt lluminosa i situada just al centre del “casc”. Aquesta classe d’estrelles són molt massives: entre 10 i 80 vegades la massa del Sol. Les estrelles acostumen a estar associades a brillants nebuloses, moltes de les quals semblen bombolles esfèriques amb estrelles Wolf-Rayet en el seu centre. És creu que les progenitores d’aquestes estrelles, podrien ser supergegants vermelles, o estrelles variables molt lluminoses. Al envellir, les estrelles entren en la fase Wolf-Rayet on el seu potent vent estel·lar, escombraria la runa circumdant deixada per l’estrella original, reunint d’aquesta manera la runa al seu voltant. Literalment seria el mateix que rebentar una bombolla a l’espai. Aquestes estrelles calentes, és tornen fins a 200.000 vegades més lluminoses que el nostre Sol. Inunden la nebulosa amb llum ultraviolada que ionitza el material gasós que condueix a l’emissió d’una brillant llum visible.

És creu que les interaccions amb un núvol molecular proper, ha produït aquesta curiosa i complexa estructura que dona dona nom al Cas de Thor.

NGC 2359 va ser la primera nebulosa en descobrir-se una estrella Wolf-Rayet. Entre l’any 1917 i 1919, Francis Pease, estudiava aquesta nebulosa a l’Observatori de Mount Wilson, on va observar clarametn les brillants estructures d’aquesta nebulosa.

wise2010-014-med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 1:33 pm

    […] 5 Maig 2010. El Casc de Thor.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80