Observats uns forats negres supervivents del passat.

Noves dades de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, i del telescopi XMM-Newton de l’ESA, ens reforcen l’existència de dos forats negres de grandària mitjana a prop del centre d’una brillant galàxia propera a nosaltres. Aquests forats negres probablement van ser els “supervivents” de caure al centre de la galàxia, i que podrien ser els exemples del que haurien estat els forats negres supermassius situats en la majoria de les galàxies, com el cas de la Via Làctia.

Durant unes quantes dècades, els científics han tingut l’evidència de l’existència de dues classes diferents de forats negres: els de tipus estel·lar amb masses equivalents a 10 vegades el nostre Sol, i els supermassius situats en els centres de les galàxies, amb un promig de centenars de milers o fins i tot milions de vegades la massa del Sol.

Però fins ara ha romàs en un misteri, el que hi havia enmig d’aquests dos tipus de forats negres.

L’evidència a favor d’aquests objectes ha estat controvertit, i fins ara no hi havia cap prova determinant d’un d’aquests objectes. Ara un equip d’investigadors ha detectat els senyals en radiació X de dos forats negres de mida mitjana, situats en la brillant galàxia M-82 situada a 12 milions d’anys llum de la Terra.

“Aquesta és la primera evidència de l’existència de dos forats negres de mida mitjana, situats en una galàxia”, comenta en Hua Feng, membre de la Universitat Tsinghua de la Xina. “La situació a prop del centre galàctic, podria proporcionar noves pistes sobre el mateix origen dels forats negres supermassius trobats en la majoria de les galàxies”.

m82.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:35 pm

    […] 4 Maig 2010. Observats uns forats negres supervivents del passat.   […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

Moved Permanently

301 Moved Permanently