Estrelles joves i velles; a prop i lluny.

Aquesta acolorida imatge del WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer)de la NASA, ens mostra una àrea del cel equivalent a 12 vegades la mida de la Lluna plena, situada entre les constel·lacions de Sagittarius i Corona Australis. Dos cúmuls estel·lars amb diferents tipus d’estrelles.

La nebulosa situada en la part superior de la imatge, és una regió propera de formació d’estrelles. En llum visible observem la fina pols que obscureix i reflecteix la llum de les estrelles situades darrera i dintre d’aquesta nebulosa, catalogada amb les següents referències: NGC 6726, NGC 6727, NGC 6729 i IC 4812. Tot i que en aquesta imatge presa en llum infraroja, podem observar les joves estrelles acabades de néixer (en color verd i vermell). Alhora veiem dins de la pols altres estrelles formant cúmuls (en color blau i cian). Aquest cúmul estel·lar rep el nom de Cúmul de la Corona, el qual està a una distància de 420 anys llum de nosaltres, el qual té una grandària aproximada de 10 anys llum.

Just al centre esquerra de la imatge, hi ha un altre grup diferent d’estrelles. NGC 6723 és un cúmul globular situat a uns 29.000 anys llum de nosaltres, amb una grandària aproximada de 65 anys llum. Aquests eixams d’estrelles contenen centenars de milers d’estrelles que orbiten al voltant de la galàxia formant un halo. En aquestes famílies hi podem trobar algunes de les estrelles més velles de l’univers, amb una edat aproximada de 10.000 milions d’anys.

Les dades dels quatre detectors infrarojos del WISE han ajudat a formar aquesta imatge, on els colors blau i cian representen la radiació infraroja de 3,4 i 4,6 microns, que és la llum emesa per les estrelles. Els colors verd i vermell, equivalen a 12 i 22 microns, que ens mostren la llum de la pols escalfada per les estrelles.

pia13064.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80