WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 15:55:23' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Hubble celebra el seu 20é aniversari.

Aquesta altiva i fantàstica “muntanya” tapada per núvols, sembla tanmateix algun paisatge de la novel·la “El senyor dels Anells” de Tolkien. La imatge ha estat capturada pel Telescopi Espacial Hubble de la NASA, que ens endinsa en la ficció, a través d’una cavitat caòtica d’uns pilars de pols i gas d’uns tres anys llum de grandària, la qual està sent desgastada per la brillant llum de les estrelles properes. El pilar també s’està desgastant per dins, com a conseqüència de la pressió de les joves estrelles, de les quals en podem observar els seus raigs de gas que flueixen pels cims d’aquesta estructura.

Aquest  turbulent pinacle còsmic, està situat dins una gran maternitat estel·lar, anomenada Nebulosa de Carina, situada a uns 7.500 anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació de Carina de l’hemisferi sud. La imatge ha estat alliberada en motiu del 20é aniversari del Hubble.

L’alta temperatura de la radiació, així com els potents vents (corrents de partícules carregades) que surten de les joves estrelles, modelen i comprimeixen el pilar, fent d’aquesta manera que neixin més estrelles. Les serpentines de gas ionitzat, les podem observar fluint des de les carenes d’aquesta estructura, alhora que els vels fins de gas i pols els observem gràcies a la llum de les estrelles, existens al seu voltant. Encara que la part més massiva d’aquesta estructura s’està resistint a ser erosionada, de la mateixa manera que els turons del Monument Valley situat a Utah, els quals resisteixen la força del vent i l’aigua.

La fotografia va ser capturada amb la Wide Field Camera 3, els dies 1 i 2 de febrer de 2010. Els colors de la imatge corresponen a diferents components químics: l’oxigen (en color blau), l’hidrogen i nitrogen (en color verd) i el sofre ( en color vermell).

hs-2010-13-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 4:28 pm

    […] 27 Abril 2010. El Hubble celebra el seu 20é aniversari.   […]

Deixa un comentari