WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 08:37:34' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El VISTA ens mostra els secrets del Gat Còsmic.

La Nebulosa Pota de Gat, NGC 6334 és una gran regió de formació estel·lar de centenars d’estrelles massives. Aquesta espectacular imatge ha estat capturada amb el VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) des de l’Observatori del Paranal a Xile. La llum infraroja aconsegueix travessar els brillants núvols de gas i pols que enfosqueixen aquestes “maternitats” estel·lars, mostrant algunes d’aquestes massives estrelles amagades als nostres ulls.

En direcció al centre de la Via Làctia, a uns 5.500 anys llum de nosaltres i dins de la constel·lació de Scorpius, observem la Nebulosa Pota de Gat, amb una extensió d’uns 50 anys llum. En llum visible, el gas i la pols són il·luminats per joves i calentes estrelles, formant d’aquesta manera curioses formes que han donat nom a la nebulosa. Una imatge recent del Wide Field Imager (WFI) de l’ESO, va mostrar una visió detallada en llum visible.

VISTA és l’últim instrument de l’observatori del Paranal, situat al desert d’Atacama, és alhpra el telescopi de recerca més gran del món. Treballa en longituds d’ona infraroja, el que permet observar a través d’una part de la pols de les nebuloses, mostrant d’aquesta manera els objectes que passen desapercebuts en llum visible. Mentre que la llum visible tendeix a dispersar-se i ser absorbida per la pols interestel·lar, aquesta mateixa pols és torna transparent a la llum infraroja.

VISTA disposa d’un mirall principal de 4,1 metres de diàmetre i està equipat amb la càmera infraroja més gran instal·lada en un telescopi. Comparteix les espectaculars condicions d’observació del Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, ja que és troba situat en un turo proper.

eso1017a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari