Llampecs a Saturn.
Aquesta imatge presa per la sonda espacial Cassini de la NASA, és la primera on podem observar un núvol il·luminat per la la llum dels anells de Saturn, i que alhora brilla pel resplendor dels llampecs durant la nit d’aquest planeta.
Aquest núvol amb unes dimensions aproximades de 3.000 quilòmetres, no canvia perceptiblement durant els 16 minuts d’observacions enregistrades en una pel·lícula de 10 segons de durada. Els resplendors dels llampecs, els observem brillar a dins del mateix núvol amb una grandària d’uns 300 quilòmetres. La intensitat d’aquests llampecs duren poc temps en aquesta pel·lícula (menys d’un segon).
A Saturn hi podem distingir tres tipus diferents de núvols que poden produir llampecs. L’estrat superior, on existeix gel d’amoníac; l’estrat mitjà on podem detectar un compost de sulfur d’hidrogen i amoníac; i finalment l’estrat inferior on trobaríem aigua. La llum visible s’enlaira cap amunt dins del sistema de núvols, fins a uns 100 quilòmetres d’alçada. Les amplades observades d’aquest llamp, suggereixen la formació dins d’un núvol de sulfur d’hidrogen i amoníac. El llampec no sembla haver-se format en els nivells més profunds on el sistema pot haver aigua líquida.
La pel·lícula utilitza dades de dos instruments de la sonda Cassini: la llum visible amb la Imaging Science Subsystem (ISS) i la Radio and Plasma Wave Science (RPWS). Aquesta pel·lícula comprimeix 16 minuts d’imatges de la ISS en 10 segons. Les imatges ens mostren el núvol de tempesta i el seu contorn, tot i que no podem observar canvis en la seva estructura en un temps tant curt.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 19 Abril 2010. Llampecs a Saturn. […]