WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 08:15:17' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Protoestrelles en la Nebulosa Rosetta.

L’última imatge del Herchel ens mostra la formació de grans estrelles que fins ara ens havien passat desapercebudes, cadascuna d’elles de fins a 10 vegades la massa del Sol. Aquestes estrelles són les que protagonitzaran la propera generació d’estrelles.

La Nebulosa Rosetta és troba situada a uns 5.000 anys llum de nosaltres, i està associada alhora a un núvol més gran de pols i gas que podria formar fins a 10.000 estrelles semblants al Sol. La imatge del Herchel ens mostra tant sols la meitat de la nebulosa. Les estrelles massives que il·luminen la nebulosa, és troben situades a la dreta de la imatge, encara que són invisibles a la nostra visió. Cada color representa una temperatura diferent de la pols, i que varia dels -263º C (només -10º C per damunt del zero absolut) en color vermell, fins als -233ºC en el color blau.

La regió brillant ens amaga capolls polsegosos de protoestrelles massives. Aquestes regions és convertiran finalment en estrelles massives de fins a 10 vegades el nostre Sol. Les regions més petites situades en el centre de la imatge, en color vermell són protoestrelles menys massives similars al nostre Sol.

L’Observatori espacial Herchel de l’ESA, detecta la llum infraroja escampada per la pols. Aquesta imatge és una combinació de tres longituds d’ona infraroges, en colors blau, verd i vermell, tot i que aquestes emissions són invisibles a l’ull humà. Per aconseguir aquesta imatge s’han utilitzat els instruments del Herchel: Photoconductor Array Camera (PACS) i el Spectral and Photometric Imaging Receiver (SPIRE).

hobys_rosette_05.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 5:15 pm

    […] 16 Abril 2010. Protoestrelles en la Nebulosa Rosetta.   […]

Deixa un comentari