Un gir inesperat a la teoria de la formació planetaria.

El descobriment de nou exoplanetes en trànsit, va ser anunaicat durant la reunió Nacional d’Astronomia al Regne Únit. En el moment que aquests nous resultats van ser combinats amb les observacions prèvies dels exoplanetes coneguts en trànsit, els astrònoms van quedar sorpresos al descobrir que sis, d’una mostra de 27, orbitaven en una direcció contraria a la rotació de la seva estrella mare, just el contrari de l’observat en el nostre Sistema Solar. Els nous descobriments representen un gran entrebanc i una inesperada contrarietat per les actuals teories de formació planetària. A més indiquen que això faci menys probable que els sistemes amb exoplanetes coneguts com a Júpiters calents, disposin de planetes similars a la Terra.

“Això és una verdadera bomba, que estem enviatn al coneixement dels exoplanetes”, comenta l’Amaury Triaud, membre de l’Observatori de Ginebra, que junt amb Andrew Cameron i Didier Queloz, han format part d’aquest grup de recerca.

Actualment és creu que els planetes és formen en el disc de gas i pols d’una jove estrella. Aquest disc proto-planetàri gira en la mateixa direcció que l’estrella, i fins ara s’esperava que tots els planetes que formen part d’aquest disc orbitessin en un mateix pla més o menys, i que les seves òrbites circulessin en la mateixa direcció que l’estrella.

Després de la detecció inicial d’aquests nous exoplanetes amb el WASP (Wide Angle Search for Planets), l’equip d’astrònoms va utilitzar l’espectrògraf HARPS instal·lat en el telescopi ESO de 3,6 metres de diàmetre situat a l’observatori de La Silla a Xile.

Sorprenentment al combinar les dades amb d’altres més antigues, van observar que més de la meitat dels Júpiters calents estudaits disposaven d’orbites desalineades a l’eix de rotació de les seves respectives estrelles. Fins i tot van observar que sis exoplanetes disposaven d’òrbites retrògrades, és a dir que giren en unes orbites en una direcció “equivocada”.

eso1016b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 12:31 pm

    […] 15 Abril 2010. Un gir inesperat a la teoria de la formació planetària.   […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

Moved Permanently

301 Moved Permanently