Quàsars distants envoltats per matèria fosca.

Mentre ens comencem a assabentar on està una part de la matèria (estrelles, pols, gas, planetes, etc), suposem que la matèria fosca, ocupa 10 vegades més que la matèria que observem. De fet,  les dades recollides en els quàsars recolzen aquesta teoria.

Per aquesta recerca, s’ha utilitzat el Sloan Digital Sky Survey (SDSS-II), un conjunt detallat de dades que contindrà quan estigui acabat el 25% del cel enregistrat. Els astrònoms estan estudiant contínuament aquestes dades, per tal de trobar petites informacions que ajudin a donar més pes a les seves teories.

Amb aquest estudi, un equip d’astrònoms dirigits per Yue Shen de Princenton University, determinava la posició de 4.000 quàsars brillants. Els quàsars són alguns dels objectes més brillants de l’Univers, i és creu que són la radiació emesa a prop de forats negres supermassius dins dels cors de les galàxies, situades a milers de milions d’anys llum de nosaltres, just en el moment que l’Univers tenia tan sols poc més de mil milions d’anys d’edat.

Si la matèria fosca es invisible, com poden comptar els astrònoms la quantitat que hi al voltant d’un quàsar?. Doncs bé, a través de la gravetat. Encara que els astrònoms no poden veure la matèria fosca, si poden detectar la seva influència al voltant de la matèria, en aquest cas els quàsars.

Els investigadors desenvolupen models de com s’haurien d’agrupar els quàsars, depenent de la quantitat de matèria fosca que els envolta. I aquesta última recerca lliga amb els seus models teòrics. D’aquesta manera, la incorporació de matèria fosca, hauria proporcionat la gravetat que ajudaria als forats negres supermassius a adquirir la seva matèria per formar-se, i a créixer conjuntament amb les galàxies que els envolten.

20070209quasar_fig.jpg

La imatge ens mostra la distribució de la matèria fosca, halos massius i quàsars lluminosos en una simulació de l’Univers quan tant sols tenia 1600 milions d’anys d’edat. L’estructura de filaments de color gris ens idica la distribució de la matèria fosca (invisible). Petits punts blancs marquen “els halos” concentrats de matèria fosca amb densitats properes a 3000 milions de vegades la massa del Sol. Els punts blaus, marquen també concentracions de matèria fosca, amb densitats superiors a 7000 milions de vegades la densitat del Sol, que seran a la vegada els precursors dels quàsars.

Més informació a, http://www.sdss.org/news/releases/20070209.quasar.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 20, 2007 12:54 pm

    […] 13 Febrer 2007. Quàsars distants envoltats per matèria fosca. […]

Deixa un comentari