Una cara fosca i una de brillant en una nebulosa de formació estel·lar.

ESO ens mostra una imatge poc coneguda de GUM 19, una tènue nebulosa que amb llum infraroja, podem observar una parts fosca i altre de brillant. En un costat l’hidrogen calent està il·luminat per una estrella supergegant blava anomenada  V391 Velorum. Aquesta formació estel·lar està succeint a l’interior d’una regió amb material almilers  costat esquerra de V391 Velorum. Després de milers d’anys aquestes estrelles acabades de nèixer, s’uneixen com a conseqüència d’una explosió en forma de supernova a V391 Velorum, i que probablement alteraran l’estructura de Gum 19.

Gum 19 està situada en la constel·lació de la Vela, a una distància aproximada de 22.000 anys llum de nosaltres. El nom de Gum 19, prové de la publicació l’any 1955 d’una recerca de l’astrofísic australià Colin S. Gum, que va servir per estudiar les regions d’HII del cel austral. El HII és refereix a hidrogen ionitzat, on els àtoms d’aquest gas perden els seus electrons. Aquestes regions emeten llum en longituds d’ona molt ben definides (o colors), mostrant d’aquesta manera el seu resplendor característic en els núvols còsmics.

Aquesta imatge de Gum 19, va ser capturada amb l’instrument SOFI, instal·lat en el NTT (New Technology Telescope) de l’ESO a La Silla, Xile.

Les estrelles gegants com V391 Velorum, disposen d’una vida relativament molt curta, de tant sols uns 10 milions d’anys, per acabar com a potents supernoves. Aquestes explosions que temporalment competeixen en brillantor amb les galàxies, expulsen el seu material calent a l’espai que les envolta, un esdeveniment que pot canviar radicalment el color i formes de les nebuloses properes. D’aquesta manera l’agonia de V319 Velorum, podria deixar a Gum 19 amb una estructura totalment diferent a l’actual.

eso1014a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari