Cendra i pols observades pel Chandra i l’Spitzer.

Una nova imatge capturada amb les dades del telescopis espacials Chandra i Spitzer de la NASA, ens mostra les restes polsegoses d’una estrella col·lapsada. La pols està passant per davant d’una família d’estrelles properes al núvol.

“Els científics pensen que les estrelles d’aquest grup, poden formar part dún cúmul estel·lar proper a la mateixa explosió de la supernova”, comenta en Tea Temin, membre del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, responsable d’aquesta recerca. “El material expulsat d’aquesta explosió, s’està trencant al passar per davant d’aquestes estrelles degut a la seva gran velocitat”.

Les dades que ens mostra l’Observatori de raigs X Chandra, les podem observar en color blau, mentre que les del Telescopi Espacial Spitzer les observem en color ver (corresponen a una longitud d’ona més curta), i en color vermell-groc (longitud més llarga). La font de color blanc a prop del centre de la imatge, correspon a una densa estrella de neutrons com generada com a conseqüència de l’esfondrament del nucli, i que gira ràpidament darrera del romanent de la supernova. El púlsar genera un vent de partícules d’alta energia (observades pel Chandra) i que envolta tota la regió.

La closca infraroja que envolta el vent del púlsar, està format per gas i pols que s’ha condensat fora de la runa de la supernova. Mentre que la pols freda s’expandeix al voltant , alhora que s’escalfa per la llum del cúmul d’estrelles, de manera que el fa observable en l’infraroig. La pols més calenta i propera a les estrelles l’observem en un brillant color groc. També una part de la pols, està escalfada pel vent del mateix púlsar a mesura que el material avança dins de la mateixa closca.

ssc2010-04a_inline1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:05 pm

    […] 8 Abril 2010. Cendra i pols observades pel Chandra i l’Spitzer.   […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently