WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 12:18:54' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Fermi observa “les xemeneies dels plomalls” d’una galàxia activa.

Si els nostres ulls poguessinobservar les ones radiofòniques de la veïna galàxia Centaurus A, l’observaríem com un dels més grans i brillants objectes del cel, amb unes dimensions aparents de 20 vegades la grandària de la Lluna plena. El que no podem observar en llum visible, són els dos grans plomalls de gas que emeten senyals de ràdio en ser expulsats del centre del forat negre supermassiu. Cada plomall és de gairebé un milió d’anys llum de grandària.

El Telescopi Espacial Fermi de Raigs Gamma de la NASA, ha enregistrat l’equivalent a 100.000 milions de vegades d’energia en forma d’ones de ràdio. Aquesta recerca ha estat publicada recentment a la revista Sicence Express.

“Hem detectat una cosa mai observada fins ara en radiació gamma”, comenta en Teddy Cheung, membre de l’equip de recerca del Laboratori Fermi. “No tant sols observem el gegantins lòbuls de ràdio, sinò que també les emissions en raigs gamma deu vegades més extensos que la pròpia emissió en senyals de ràdio”. Si haguéssim tingut abans telescopis de raigs gamma, els astrònoms haurien classificat Centaurus A, com una “galàxia de raigs gamma”.

438000main_fermi_cen_a_loca.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari