Uns astrònoms observen una històrica supernova des d’un altre angle.

Observant uns “ecos de llum”, uns astrònoms han generat una perspectiva en 3-D d’un objecte còsmic. Aquesta nova visió de la supernova Cassiopeia A, ens confirma el seu origen com a conseqüència d’una explosió.

“Aquests ecos de llum, ens permeten fer els estudis forenses d’estrelles que van explotar fa molt de temps, abans que disposesim dels moderns instruments astronòmics”, comenta l’Alex Filippenko, membre de la Universitat de Berkeley. “Seria com poder aconseguir fotografies d’un crim comés fa molts anys, abans que existissin les mateixes càmeres de fotografiar”.

Filippenko i els seus companys van elaborar l’eco amb les mesures de llum de Cassiopeia A, que és troba a uns 16.000 anys llum de la Terra, d’una manera semblant com si fesim un crit dins d’una cova, i les ones sonores rebotessin per les parets i al cap d’una estona ho sentissin persones situades més lluny. Un fenomen similar succeeix amb la llum.

La llum de la supernova, és reflecteix en els núvols interestel·lars de pols, creant uns ecos de llum que observem a la Terra des de diferents direccions, depenen de l’estructura dels mateixos núvols.

En aquesta imatge capturada per l’Observatori de raigs X Chandra, observem el romanent de la supernova Cassiopeia A. Les regions de raigs X, corresponen als colors vermell, verd i blau.

cas_a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80