Una recerca ens explica per què no observem el 90% de les galàxies lluyanes.

Des de fa molts de temps els astrònoms sabien que les observacions que ens arriben d’un Univers llunyà, ens mosconfirmen tren una fracció important de la llum intrínseca no era detectada. Ara gràcies a un sondeig extremadament produnf que és va fer utilitzant dos dels quatre telescopis gegants de 8,2 metres de diàmetre del VLT (Very Large Telescope) de l’ESO, amb l’ajut d’un filtre específic han determinat que una gran fracció de la llum emesa per galàxies situades a 10.000 milions d’anys llum havia passat desapercebuda. Aquest sondeig va ajudar a identificar algunes de les galàxies més tènues que s’han trobat fins ara en un Univers primitiu.

Els astrònoms utilitzen freqüentment la brillant i característica “empremta digital” de la llum emesa per l’hidrogen coneguda com a línia de Lyman-alfa, i que ens ajudara a estudiar la quantitat d’estrelles formades en un Univers llunyà. De totes maneres, des de fa algun temps s’especulava que moltes galàxies llunyanes no estaven identificades en aquests sondejos. Aquesta nova recerca del VLT ens demostra per primera vegada el que esta passant realment. Gran part de la llum Lyman-alfa queda aturada dins de la galàxia que l’emet, és a dir el 90% de les galàxies no arriben a sr detectades en els sondejos de Lyman-alfa.

Aquesta imatge composta del GOODS-Sur, és el resultat de l’estudi extremadament profund dels dos telescopis de 8,2 metres de diàmetre del VLT. La imatge s’ha obtingut amb la informació dels intruments FORS i HAWK, instal·lats en el VLT. Mostren en particular dues varietats de llum emesa per àtoms d’hidrogen excitats coneguts com a Lyman-alfa, i H-alfa.

eso1013a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 2:14 pm

    […] 1 Abril 2010.  Una recerca ens explica per què no observem el 90% de les galàxies llunyanes. […]

Deixa un comentari