Esllavissades rotacionals en les parets de Bahram Vallis.
Bahram Vallis és una estreta i sinuosa vall, situada entre els 20-22º latitud nord, i 301-304º longitud est, que acaba en la conca Chyrse del planeta Mart.
Aquesta vall té nombrosos forats sub-circulars al llarg de la seva pendent, amb alguns grans dipòsits per sota de la mateixa superfície. Aquestes estructures són prou evidents amb el conjunt d’imatges capturades per el THEMIS, MOC i HRSC, i que ens indiquen els processos massius d’erosió que han patit al llarg de les parets d’aquesta vall.
Una petita part d’aquesta vall, la podem observar amb la càmera HiRISE, amb una resolució d’uns 30 centímetres per píxel. Podem observar estructures força aparents, com poden ser: una corona circular ben definida i escarpada, escletxes tensionals al llarg dels marges d’aquesta corona, i una zona d’acumulació ben definida amb dipòsits de depressió.
L’aspecte general d’aquestes esllavissades és similar a les roques terrestres, amb el mateix procés. Les esllavissades Barham són diferents a d’altres observades i documentades al planeta Mart, com les existens al sistema de canyons de Valles Marineris, que disposen d’estructures longitudinals i transversals. L’estudi d’aquests dipòsits d’esllavissades incorporarà dades sobre el model topogràfic digital per tal d’avaluar un estàndard en els models geotècnics.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 30 Març 2010. L’APEX detecta la primera fabrica d’estrelles en un univers llunyà. […]