WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-20 07:02:28' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La cinta transportadora solar s’acelera.

Una de les grans preguntes que tenen els físics solars, és saber l’origen del cicle magnètic solar. Que condueix a un cicle de taques solars cada 11 anys ?. Acabem d’observar el que haurà estat el mínim històric més llarg i profund dels últims 100 anys. El començament del nou cicle (nº 24) i el mínim produnf entre els cicles 23 i 24, que ha sorprès a tots els experts, i que ha suggerit l’existència d’una falta de comprensió en el mateix origen del cicle d’activitat solar.

La circulació meridional del Sol, és un patró d’un flux massiu a dins de l’estrella que transporta el plasma calent a prop de la superfície solar, a través d’uns estrats més profunds de la zona de convecció, similar a una “cinta transportadora”. El flux és bastant lent, amb unes velocitats típiques de 10-15 m/s (30-50 quilòmetres per hora). Es considera que l’estructura i força d’aquest flux meridional juga un paper determinant en la força del camp magnètic del Sol, que a canvi determina la força dels cicles de taques solars. Una classificació en els models de dinamos pronostica que un flux meridional més potent, puguinproduir camps polars més dèbils, mentre que un altre tipus de models pronostica camps polars més intensos (un cicle de taques solars, més curt) pel mateix flux.

Analitzant més de 60.000 magnetogrames enregistrats pel MDI, un instrument del SOHO, entre el maig de 1996 i el juny de 2009, els científics han mesurat el perfil de latitud d’aquest flux i de les seves variacions del flux màxim magnètic, que són capturats pel flux meridional , com les fulles al caure dins del riu. Han localitzat un flux mitjà en totes les latituds fins els 75 graus, que suggereix que s’estén completament fins als pols. Potser fins i tot més important, també han localitzat que el flux era més ràpid en el mínim del cicle de taques solars que en el màxim, substancialment més ràpid que en aquest últim mínim solar actual. Aquest descobriment posa limitacions a els nous models de dinamos solars i pot ajudar a explicar per què aquest últim mínim solar a estat tant estrany.

conveyorbelt.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 6:01 pm

    […] 28 Març 2010. La cinta solar s’accelera.  […]

Deixa un comentari