Els torrents de Mart.

La imatge PSP-001697-1390 mostra part d’un cràter sense nom d’uns 7 quilòmetres d’amplada, i una profunditat a les parets de 700 metres aproximadament. Així mateix, aquest està situat dins del cràter Newton de 298 quilòmetres de diàmetre.

Podem comprovar en aquesta imatge la diversitat de “torrents”, rectilinis, ondulats, alguns amb importants dipòsits de materials.

terra-sirenum1.jpg

Els diversos tipus de torrents, podrien haver estat formats per diferents mecanismes. Les principals teories, expliquen que aquests orígens podrien ser, per erosions per filtracions, erupció d’aigua d’una capa aqüífera sub-superficial, per la fusió de gel per sota de la superfície, per neu superficial, o per ensorraments secs de material sòlid.

En aquesta imatge augmentada que cobreix una àrea de 610 x 740 metres, podem apreciar que la il·luminació del Sol prové del nord-est. També observem gran quantitat de torrents en formes rectilínies, que  com a conseqüència de poc material de desplaçament, no disposen dels dipòsits d’acumulació anomenats per la seva forma,”dipòsits de vano”.

terra-sirenum2.jpg

Aquestes imatges estan presses per la càmera High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) de la sonda de la NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) el passat dia 6 de desembre de 2006, des de una distància de 256 quilòmetres. Les imatges es van capturar quan a Mart tenia un horari local de 15h 40m, en aquests moments el Sol estava tant sols a 16º per sobre de l’horitzó. La resolució màxima de la imatge inferior, és de 50 cm per píxel.

Més informació a ,  http://hiroc.lpl.arizona.edu/images/PSP/diafotizo.php?ID=PSP_001697_1390

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 1, 2007 7:15 pm

    […] 11 Febrer 2007. Els torrents de Mart. […]

Deixa un comentari