WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 13:43:45' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Examinen el primer exoplaneta temperat.

Combinant les observacions del satèl·lit CoROT i del instrument HARPS de l’ESO, uns astrònoms han descobert el primer planeta “normal” fora del sistema solar, que ha estat estudiat en gran detall. El planeta designat comCorot-9b passa regularment davant d’una estrella similar al Sol i que està situada a uns 1.500 anys llum de nosaltres en direcció a la constel·lació de Serpens.

“Aquest és un exoplaneta temperat, un dels molt que actualment coneixem, però aquest és el primer que hem pogut estudiar les seves propietats en profunditat”, comenta la Claire Moutou, científica que forma part d’un equip internacional de 60 astrònoms que va fer aquesta recerca. “Segurament és convertirà en la pedra Rosseta en l’estudi dels exoplanetes”.

“Corot-9b és el primer exoplaneta que realment s’assembla a planetes del nostre sistema solar”, comenta el responsable d’aquesta recerca Hans Deeg. “Disposa d’una grandària semblant a Júpiter amb una òrbita similar a la de Mercuri”.

“Igual que els nostres planetes gegants, Júpiter i Saturn, el planeta estudiat està format principalment per hidrogen i heli”, comenta en Tristan Guillot, membre de l’equip`de recerca, “podria contenir més de 20 masses terrestres amb multitud d’elememnts, incloent-hi aigua i roques a altes temperatures i pressions”.

Corot-9b observat des de la Terra, passa per davant de la seva estrella cada 95 dies. Aquest “trànsit” dura prop de 8 hores i proporciona molta informació als astrònoms sobre aquest planets.

Més de 400 exoplanetes situats fora del nostre sisitema solar han estat descoberts fins ara, 70 d’aquests amb el mètode de trànsit. Corot-9b és especial en el sentit que la seva distància a la seva estrella és 10 vegades més gran que qualsevol  planeta observat fins ara. Com a conseqüència d’aquesta circumstància, el planeta disposa d’un clima temperat. La temperatura de la seva superfície gasosa, oscil·la entre els 160 graus i els -20 graus Celsius, amb unes variacions mínimes entre el dia i la nit. El valor exacte depèn de la possible presència de capes de núvols que reflecteixen la llum de la seva estrella.

eso1011a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:05 pm

    […] 23 Març 2010. Examinen el primer exoplaneta temperat.   […]

Deixa un comentari