S’aconsegueix entendre el clima de la major tempesta del Sistema Solar.

Noves i espectaculars imatges tèrmiques obtingudes amb el Very Large Telescope de l’ESO, i d’altres telescopis situats a la Terra ens mostren uns remolins d’aire molt càlid, així com les regions més fredes que s’han observat fins ara a l’interior de la Gran Taca Vermella de Júpiter. Això ha prmès als científics fer el primer mapa detallat del clima d’aquests sistemes gegants de tempestes, connectant la seva temperatura, vents, pressió i composició de color.

“Aquesta és la primera observació detallada de l’interior de la major tempesta del Sistema Solar”, comenta en Glenn Orton, responsable de l’equip de recerca. “Varem creure que la Gran Taca Vermella, era un oval pla i vell sense cap tipus d’estructura, tot i que aquests nous resultats ens mostren que en realitat són extremadament complexos”.

Les observacions ens mostren que el color vermellós de la Gran Taca Vermella, correspon a un centre càlid al voltant d’un sistema fred de tempestes. Les imatges ens mostren fosques sendes en les afores de la tempesta on els gasos estan descedint cap a zones més produndes del planeta. Les observacions detallades s’han publicat en un article de la revista Icarus, proporcionen als científics els patrons de la circulació interna del sistema de tempestes més conegut del Sistema Solar.

Els observadors estel·lars han estudiat la Gran Taca Vermella d’una manera o altre durant centenars d’anys, amb observacions continuades des del segle 19. La taca que correspon a una regió freda amb una temperatura mitja de -160 graus Celsius, es tant gran que cabrien tres Terres en el seu interior.

Les observacions fetes amb l’instrument VISIR han ajudat a fer el mapa de temperatura, aerosols i amoníac del interior de la tempesta. Cadascun d’aquests paràmetres indiquen els canvis de clima i els patrons de circulació interna de la tempesta.

eso1010a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç,

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 2:14 pm

    […] 20 Març 2010. S’aconsegueix entendre el clima de la major tempesta del Sistema Solar.   […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80