Phobos en detall.

Unes imatges recents del 7 de març de 2010 de Phobos capturades per la sonda Mars Express, ens mostren en gran detall i resolució de tant sols 4,4 metres per píxel, la superfície rocosa d’aquest satèl·lit. A partir d’aquestes imatges s’estan localitzant possibles llocs d’aterratge per la pròxima missió Phobos-Grunt.

El vehicle espacial Mars Express e l’ESA gira entorn a una òrbita altament el·líptica al planeta vermell, situant-se a prop de Phobos un cop cada cinc mesos. Aquest és l’únic vehicle espacial que actualment pot proporcionar imatges de Phobos, degut a que pot allunyar-se del planeta i acostar-se al satèl·lit.

Igual que la nostra Lluna, Phobos mostra sempre la mateixa cara al planeta Mart, i per aquest motiu només és possible observar la resta de la seva superfície si ens podem allunyar i d’aquesta manera observar l’altre cara. La sonda Mars Express ha pogut enregistrar aquestes imatges durant el seu últim acostament, els dies 7, 10 i 13 de març de 2010, recollint altres dades amb la resta d’instruments situats a bord de la nau.

Phobos és un cos irregular amb unes dimensions de 27 X 22 X 19 quilòmetres. El seu origen és discuteix, tot i compartir moltes característiques de superfície amb la classe d’asteroides anomenats “carbonatats tipus-C”, i que podria haver estar capturat en aquesta família. Tanmateix és difícil explicar el mecanisme de captura i la subsegüent evolució en una òrbita equatorial entorn a Mart. Una hipòtesi alternativa indica la possibilitat d’un romanent en la mateixa formació planetària.

L’any 2011 Rússia enviarà la Phobos-Grunt, una missió encarregada d’aterrar en la superfície d’aquest satèl·lit, recollir mostres i tornar a la Terra, per poder-les analitzar.

3_h7915_phobos_nadir_h.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80