Una nova visió dels jets d’alta energia.

Els raigs de partícules que sobresurten dels forats negres de galàxies llunyanes, actuen d’una manera diferent del que fins ara pensàvem, segons indica un estudi publicat recentment a la revista Nature. L’estudi ens mostra l’estructura dels raigs de llum formats per la radiació gamma, la radiació més energètica de l’univers, formada en el mateix forat negre.

La investigació ha estat concluïda per científics del Institut de Partícules Astrofísiques i Cosmologia Kavli, conjuntament amb el Laboratori Nacional d’Acceleració d’Energia (SLAC) , la Universitat de Stanford, així com altres investigadors d’arreu del món. Aquest estudi ha inclòs dades de més de 20 telescopis, entre ells el Telescopi de raigs Gamma Fermi i el telescopi KANATA.

Més enllà de la nostra Via Làctia, existeixen brillants galàxies anomenades blazars que il·luminen el cel amb la seva radiació gamma un fosc univers. Els interiors d’aquests glazars “alimenten” amb el seu material els forats negres, que alhora reparteixen cap enfora a l’univers els raigs de partícules.

“Degut que són els acceleradors més grans de l’univers, té molta importància disposar del màxim de informació sobre aquestes estructures”, comenta el Masaaki Hayashida, membre del KIPAC. “No coneixem prou bé com és produeixen i com s’estructuren. Encara estem intentant entendre els seus fonaments bàsics”.

Els investigadors havien teoritzat prèviament que els raigs podrien estar mantinguts i units per circells d’un potent camp magnètic, mentre que els raigs de llum és generaven per les partícules que existeixen al voltant d’unes “línies” d’un altre camp magnètic més lleuger”.

Aquesta imatge, és una simulació cortesia d’en Jonathan McKinney del KIPAC, on és mostra un forat negre que recull material (en color groc) i que emet energia cap enfora en forma de raigs o jets (en color blau i vermell), i que tot és alhora unit i mantingut per les línies del camp magnètic (en color verd).

untitled1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 2:00 pm

    […] 16 Març 2010. Una nova visió dels jets d’alta energia.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80