L’univers conté més calci del esperat.

L’univers conté una vegada i mitja més de calci del prèviament assumit. Aquesta conclusió era plantejada pels astrònoms de l’Institut per la Recerca Espacial dels Països Baixos (SRON), després de les observacions fetes amb l’Observatori de riags-X Newton-XMM, de l’ESA.

Aquesta recerca ofereix idees noves sobre la formació del cosmos, on les supernoves han jugat un paper crucial.

El ferro de la nostra sang, l’oxigen que respirem, el calci dels nostres ossos, el silici de la sorra de la platja, tots els àtoms son produïts i alliberats durant el moment final i violent d’una supernova a  l’acte de morir. En les explosions de les supernoves, expulsen els elements químics, que serviran més endavant per construir noves estrelles, planetes i fins i tot la vida.

En un sector del cúmul de galàxies Abell 1689, Jelle de Plaa, investigador del SRON, comenta que, ” En aquests cúmuls distants que consten de centenars de galàxies, cada un conté milers de milions d’estrelles. Les galàxies s’incrusten en un núvol gegantí de gas calent que omple aquests cúmuls com si fos boira. A causa de la seva mida enorme, els cúmuls contenen una fracció important de la matèria de l’univers. Durant els passats mil milions d’anys, les supernoves han enriquit el gas calent circumdant amb elements més pesats, com l’oxigen, el silici, o el ferro”.

Amb la informació del telescopi Newton-XMM, s’ha pogut determinar les abundàncies d’oxigen, neó, silici, argó, calci i níquel a 22 cúmuls de galàxies. Aquesta abundor de material, prové de la “contaminació” d’aproximadament 100 milions de supernoves.

Quan s’ha comparat les quantitats mesurades d’elements dels cúmuls amb  els models teòrics de les supernoves, han descobert que l’abundància del calci ha sobrepassat en una vegada i mitja els càlculs teòrics prèviament assumits.

abell-1689.jpg

més informació a, http://www.esa.int/esaCP/SEMMMC4ENXE_index_0.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 5, 2007 1:24 pm

    […] 10 Febrer 2007. L’univers conté més calci del esperat. […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently