El muricec còsmic.

La delicada nebulosa NGC 1788, situada en una fosca regió de la constel·lació d’Orió, sens mostra en una nova i contrastada imatge de l’ESO que ha donat a conèxier recentment. Tot i que el núvol fantasmagòric està aïllat de la resta de brillants estrelles d’Orió, els potents vents i llum d’aquestes estrelles han tingut un fort impacta sobre la nebulosa, forjant la seva forma i convertint-la en un refugi per aquesta multitud de joves estrelles.

Els observadors d’estrelles estan familiaritzats amb el perfil de la constel·lació d’Orió. Encara que molts no coneixen la nebulosa NGC 1788, un subtil tresor amagat a pocs graus de distància de les brillants estrelles del cinturó d’Orió.

NGC 1788 és una nebulosa de reflexió, on el seu gas i pols és dispersen de la llum d’un petit cúmul de joves estrelles que la  produeix una difusa  forma que recorda a un muricec gegant estenent les seves ales. Molt poques estrelles que pertanyen a la nebulosa són visibles en aquesta fotografia, ja que la majoria estan amagades per les regions fosques de pols que les envolten. La més representativa és HD 293815, que la podem distingir com l’estrella més brillant situada en la part superior del núvol, just en el centre de la imatge.

Tot i que a primera vista NGC 1788 sembla un núvol aïllat, les observacions que cobreixen un camp que va més enllà de la regió representada en aquesta imatge. La formació d’aquestes estrelles són les responsables d’encendre el gas d’hidrogen en les regions de la nebulosa que estan en direcció d’Orió, formant una regió de color vermell quasi ne vertical, visible en la meitat esquerra de la imatge.

La imatge és va obtenir amb el Wide Field Imager, instal·lat en el telescopi de 2,2, metres de diàmetre MPG/ESO situat a l’observatori de La Silla a Xile. Combina fotografies capturades a través de filtres de color blau, verd i vermell, així com un filtre especial dissenyat per deixar passar la llum d’hidrogen. El camp de la imatge correspon a 30 minuts d’arc d’extensió, amb el nord situat a dalt, i l’est a l’esquerra.

eso1009a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 2:14 pm

    […] 10 Març 2010. El muricec còsmic.   […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80