Vents de canvi: Els forats negres podrien ajudar a formar galàxies.

Les noves observacions de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, proporcionen l’evidència d’uns potents vents situats en les proximitats d’un forat negre supermassiu, situat en una galàxia pròxima. Aquesta descoberta indica que els forats negres supermassius “normalment” poden tenir un paper important en la evolució de les galàxies on resideixen.

Durant anys, els astrònoms han sabut que un forat negre supermassiu augmenta la seva grandària, paral·lelament amb la seva galàxia amfitriona. Ara s’ha sospitat que el material que s’incorpora al forat negre, pot canviar la evolució de la galàxia on resideix.

Una pregunta clau, és saber si “les esventades del forat negre”, proporcionen prou potència com per tenir un impacta significatiu. Els potens raigs relativistes disparats fora dels mateixos forats negres supermassius de les galàxies més grans, com en el cas del cúmul galàctic de Perseus és formen en les seves galàxies amfitriones, encara són més rars.

Dan Evans, membre del Institut Tecnològic de Massachusetts i els seus companys de recerca, han utilitzat el Chandra durant cinc dies per observar a NGC 1068, una de les més proximes i brillants galàxies, que disposa d’un forat negre supermassiu en ràpid creixement. Aquest forat negre, és només dues vegades més massiu del que hi ha en el centre de la nostra galàxia, la qual cosa és considera una mida bastant ordinària.

Utilitzant les imatges de raigs X i els espectres obtinguts amb el Chandra High Energy Transmission Grating Spectrometer (HETGS), s’ha observat el potent vent que s’està allunyant del centre de NGC 1068, a una velocitat aproximada de 1,7 milions de quilòmetres per hora. Aquest vent és genera probablement mentre s’accelera el gas circumdant en girar cap el forat negre. Els raigs X d’alta energia produïts a prop del  forat negre escalfen el gas i flueixen, fent que brillin en energies de raigs X més baixes.

ngc1068.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80