Observades les primeres estrelles d’un univers primitiu.

Uns astrònoms han descobert una relíquia del primer univers, una estrella que pot haver estat entre l’anomenada segona generació d’estrelles després del Big Bang. Situada en la galàxia nana de Sculptor a uns 290.000 anys llum de nosaltres, aquesta estrella ens mostra una empremta química extraordinariament semblant a les estrelles més velles de la Via Làctia. La seva presència confirma la teoria que la nostra galàxia, va tenir una fase de “canibalisme”, ja que durant molt de temps va crèixer a base d’empassar-se galàxies nanes.

“Aquesta estrella probablement és tant vella com el mateix univers”, comenta l’Anna Frebel, membre del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, responsable de l’article d’aquesta recerca publicada a la revista Nature.

Les galàxies nanes són galàxies petites, amb tant sols uns quants milers de milions d’estrelles, comparades amb els centenars de milers de milions d’estrelles de la nostra Via Làctia. En el model “de baix a dalt” de la formació de galàxies, les galàxies grans assoleixen la seva mida al voltant de milers de milions d’anys després d’absorbir els seus veïns més petits.

“Si miréssim una peli·lícula time-lapse de la nostra galàxia, veuríem un eixam de galàxies nanes, com fan les abelles entorn el seu rusc”, comenta Frebel. “Gradualment aquelles galàxies s’ajuntaven barrejant les seves estrelles per formar una gran galàxia, la Via Làctia”.

Si les galàxies nanes, són en efecte les pedres de construcció de les galàxies més grans, llavors les mateixes classes d’estrelles s’haurien de trobar en els dos tipus de galàxies, especialment les estrelles velles “pobres en metalls”. Els astrònoms identifiquen els metalls com els elements més pesats que l’hidrogen o el heli. Els metalls són productes d’evolució estel·lar, ja que els metalls eren molt rars en el primitiu univers, i per aquest motiu les estrelles velles tendeixen a ser pobres en metalls.

Les estrelles velles estan presents en l’aurèola de la Via Làctia, ja que són extremadament pobres en metalls, aproximadament 100.000 vegades més pobres que el nostre Sol, que és una estrella més jove i rica en metalls típics. Fins ara, les investigacions fetes durant l’última dècada gavien fracassat en l’intent de detectar aquestes estrelles en les galàxies nanes.

lores.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:44 pm

    […] 7 Març 2010. Observades les primeres estrelles d’un univers primitiu.   […]

Deixa un comentari