Les lents gravitacionals mesuren l’edat i mida de l’univers.

Utilitzant galàxies senceres com a lents per tal d’observar altres galàxies, els investigadors disposen d’una nova i precisa manera de mesurar la mida i edat de l’univers, alhora que s’adonen de com de ràpid s’expandeix. El càlcul mesura el valor de la constant de Hubble, que indica la mida de l’univers, i confirma que aquesta és de 13.750 milions d’anys llum, amb un marge d’error de 170 milions d’anys llum. Els resultats també confirmen la força de l’energia fosca, responsable de l’acceleració en l’expansió de l’univers.

Aquests resultats han estat presentats per investigadors del Kavli Institute for Particule Astrophysics and Cosmology (KIPAC), del Departament d’Energia dels Estats Units National Accelerator Laboratory, la Universitat de Stanford, així com altres universitats d’Alemanya i Estats Units, i que han presentat els resultats a la revista The Astrophysics Journal del mes de març. Els investigadors han utilitzat les dades recollides pel Telescopi Espacial Hubble, combinat-les amb les que ha proporcionat el Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP).

L’equip ha utilitzat la tècnica anomenada de lent gravitatòria per tal de mesurar la llum de galàxies llunyanes. D’aquesta manera els investigadors, poden estudiar a part de les distàncies que és troben les galàxies, també alguns detalls de la seva expansió.

Sovint és difícil als científics distingir entre un objecte molt brillant i llunyà, i un altre de molt proper i fosc. Una lent gravitatòria esquiva aquest problema, proporcionant múltiples pistes per saber la distància on està la llum. Aquesta informació permet determinar la mida de l’univers, normalment expressada pels astrofísics com a constant de Hubble.

“Durant molt de temps hem sabut que una lent gravitacional pot mesurar la constant de Hubble”, comenta en Phill Marshall, membre del KIPAC, el qual comenta, “Fins ara mai s’havia utilitzat una lent gravitacional d’una manera tant precisa. Aquest càlcul proporcionarà la mesura precisa de la constant de Hubble, una eina important com són les observacions de les supernoves, o el fons còsmic de microones”.

En aquesta imatge podem observar la lent gravitaòria anomenada B1608+656.

untitled.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 12:55 pm

    […] 5 Març 2010. Les lents gravitacionals meruren l’edat i la mida de l’univers.  […]

Deixa un comentari