Cúmul de galàxies observat pel Hubble.

En aquesta extraordinària imatge pressa pel Telescopi Espacial Hubble, podem observar una diversa col·lecció de galàxies del cúmul Abell S0740 situat a 450 milions d’anys llum de nosaltres, en direcció de la constel·lació de l’hemisferi sud, el Centaure.

La galàxia  el·líptica gegant ESO 325 G004, està situada en el centre de la imatge. Aquesta galàxia te una massa equivalent a cent mil milions d’estrelles com el nostre Sol. En les imatges d’alta resolució, el Hubble ha aconseguit resoldre milers d’estrelles que orbiten en cúmuls globulars. Els cúmuls globulars són agrupacions de centenars de milers d’estrelles que s’uneixen gravitatòriament en forma esfèrica.

Les brillants estrelles blaves que podem apreciar en el centre de la imatge, pertànyen  a població estel·lar de la nostra galàxia, la resta d’objectes si augmenteu la imatge, observareu que corresponen a galàxies llunyanes, de diferents estructures; el·líptiques, espirals normals, barrades, etc.

Aquesta fotografia és un recull d’imatges presses per la Càmera de Recerca Avançada del Telescopi Espacial Hubble durant el mes de gener de 2005, amb d’altres que va prendre un any més tard per tal de formar una combinació de 3 colors, amb els filtres blau, vermell i llum infraroja.

eso-325-g004.jpg

més informació a, http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2007/08/image/a/

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 6, 2007 12:42 am

    […] 9 Febrer 2007. Cúmul de galàxies observat pel Hubble. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.