Els colors del naixement de les estrelles.

En aquesta nova i espectacular imatge capturada pel Telescopi Gemini Nord, s’ens mostra el dinàmica i a vegades violent procés naixement de les estrelles. També podem observar les capacitats dels nous sistemes de filtres que estan disponibles pels investigadors integrats dins del Gemini Multi-Object Spectrograph (GMOS).

Conegut com a Sharpless 2-106 (Sh2-106), aquesta nebulosa bipolar en forma de rellotge de sorra, ens mostra una regió de naixement d’estrelles envoltada per una gran quantitat de gas i pols. Aquest material, és el responsable d’aquesta enorme concentració de nous naixements estel·lars. Alhora aquestes estrelles provoquen forts vents (a més de 100 quilòmetres per segon), que modelen la mateixa nebulosa. La mateixa recerca indica que s’han observat molt objectes sub-estel·lars, que podrien formar-se en aquesta regió, aproximadament entre 50 i 150 estrelles.

 La nebulosa està situada a uns 2.000 anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació de Gygnus. Les seves dimensions físiques, són de 2 anys llum d’amplada, per 0,5 anys llum de profunditat aproximadament. Es creu que l’estrella central, té una massa equivalent a 15 vegades el Sol.

Els nous filtres ens proporcione una valuosa informació, a través dels seus colors específics de llum visible, hidrogen, heli, oxigen i sofre emesos per la radiació que prové de les brillants i joves estrelles, que carreguen elèctricament els núvols de gas i pols. Els filtres també s’utilitzen per estudiar les nebuloses planetàries, o el gas de les galàxies.

En aquesta imatge pressa en quatre colors és van combinar els següents filtres: color violeta, filtre heli II; color blau, filtre sofre II; color verd, filtre oxigen III; i color vermell, filtre hidrogen alfa. Cada filtre va tenir una integració de 900 segons. El seeing en el moment de prendre les imatges, era de 0,4 segons d’arc RMS.

gem_subarucomp1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 12:32 pm

    […] 18 Febrer 2010. Els colors del naixement de les estrelles.   […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

Moved Permanently