El WISE descobreix el primer cometa en llum infraroja.
El satèl·lit de la NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), ha descobert el primer cometa, un dels molts que esperem descobreixi entre els milions d’objectes que observarà en llum infraroja.
Oficialment s’anomena “P/2010 B2 (WISE)”, o més senzillament WISE. Aquest cometa és una massa polsegosa de gel d’uns 2 quilòmetres de grandària. Probablement és va formar al mateix temps que la resta d’objectes del sistema solar, fa aproximadament 4.500 milions d’anys. El cometa WISE, ens arriba d’una regió freda i fosca, però que després d’una llarga història on va percebre les forces gravitatòries de Júpiter, s’ha instal·lat en una òrbita molt propera al Sol. Ara mateix el cometa s’està allunyant del Sol, així com de la Terra, de la qual és troba a una distància de 175 milions de quilòmetres.
“Els cometes són antics dipòsits d’aigua. Són un dels pocs llocs del sistema solar a part de la Terra, on coneixem l’existència d’aigua”, comenta l’Amy Mainzer, investigador responsable del NEOWISE, el projecte encarregat de catalogar els nous asteroides i cometes.
“Amb el WISE, tenim un bon instrument per localitzar nous cometes i d’aquesta manera conèixer aquesta població global. L’aigua és necessària per qualsevol tipus de vida, i els cometes ens poden indicar una part de la quantitat que existeix en el sistema solar”.
El telescopi WISE, és va situar en una òrbita al voltant de la Terra el passat dia 14 de desembre de 2009, i s’espera descobreixi dotzenes de cometes, a més de centenars o milars d’asteroides. Els cometes són més difícils de localitzar, que els asteroides ja que són molt més rars en la regió interior del sistema solar. Mentre que els asteroides viatgen dins del “cinturó principal”, situat entre les òrbites dels planetes Mart i Júpiter, els grans cometes orbiten molt més juny, en la regió exterior i glacial del nostre sistema solar.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 15 Febrer 2010. El WISE descobreix el primer cometa en llum infraroja. […]