Un nou mapa en 3D del gas interestel·lar que hi ha al voltant del Sol.

Aquesta setmana la revista Astronomy & Astrophysics, publica un article amb un nou mapa en 3D de la regió de gas interestel·lar que hi ha al voltant dels 300 parsecs del Sol. Un equip d’astrònoms franco-americà, ha presentat aquestes noves mesures de l’absorbiment del gas interestel·lar en aquesta àrea local al voltant del Sol.

El coneixement de les propietats interestel·lars, les quals inclouen: la distribució i dinàmica espacial, els productes químics i les seves característiques físiques, permeten als astrònoms entendre millor la interacció entre l’evolució de les estrelles dins del medi interestel·lar. La regió que existeix al voltant del nostre Sol, s’ha estudiat en diverses longituds d’ona, però un estudi global encara no s’havia fet del tot.

L’equip de recerca dirigit per Barry Y. Welsh, R. Lallement i J.L. Vergely, han pres les mesures en alta resolució espectral de la línia K del calci (CaII) en 3933 àngstroms, i del sodi a 5889 i 5895 àngstroms. Aquestes línies d’absorció s’han utilitzat durant molt de tem`ps per estudiar el medi interestel·lar. Les línies K de calci CaII, van ser observades per primera vegada per J.Hartmann l’any 1904, en l’espectre de sigma Orionis. La primera detecció d’aquest gas, va iniciar l’estudi del medi interestel·lar. El sodi (NaI) va ser descobert més tard l’any 1919 a sigma Orionis i beta Scorpii. Les línies K de calci CaII i de sodi NaI, són complementaries: el primer és sensible al gas parcialment ionitzat, mentre que el segon és localitza en el gas interestel·lar fred i neutre.

L’equip de recerca ha combinat les noves dades (enregistrades principalment a l’Observatori Europeu del Sud, a Xile), amb resultats previament publicats. Aquesta recerca, ens mostra els càlculs de les mesures d’absorbiment de 1857 estrelles situades fins els 800 parsecs del Sol.

El mapa ens mostra la desnitat del gas interestel·lar de NaI en una regió d’uns 300 parsecs. L’àrea blanca situada en el centre del mapa, que envolta al Sol, correspon a una regió de baixa densitat de gas neutre, coneguda com a Cavitat Local. Aquesta regió d’uns 80 parsecs de radi, està envoltada per unes “parets” altament fragmentades d’un dens gas neutre. Els diversos buits en aquestes parets és coneixen com a “túnels interestel·lars”, i que representen senders entre les cavitats interestel·lars circumdants.

La història d’aquesta Cavitat Local, dins de la qual resideix el Sol, és un misteri tot i que s’especula va ser crreada fa uns 15 milions d’anys, per una sèrie d’esclats de supernoves.

map.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 12:56 pm

    […] 13 Febrer 2010. Un nou mapa en 3-D del gas interestel·lar que hi ha al voltant del Sol .  […]

Deixa un comentari