Les galàxies en fusió creen quàsars binaris.

Uns astrònoms han descobert la primera evidència d’un sistema binari de quàsars, dins d’un parell de galàxies actives fusionant-se. Els quàsars són els centres extremadament brillants de galàxies que envolten segurament forats negres supermassius, aquests quàsars binaris són parells units per la pròpia gravetat. Es creu doncs, que els quàsars binaris són el producte de fusions de galàxies.

Fins ara, tanmateix no s’han observat quàsars binaris en galàxies que no s’hagin fusionat. Tot i que les imatges d’aquest quàsar binari obtingut amb el telescopi Magallean situat a Xile, ens mostren dues galàxies amb les seves “cues” produïdes per les forces de marea, com a conseqüència de la seva atracció gravitatòria mútua.

“Aquest és el primer cas que podem observar les dues galàxies separade, amb els dos quàsars interaccionant”, comenta en john Mulchaey, astrònom de l’Institut Carnegie.

La majoria de grans galàxies, com la nostra Via Làctia, disposen de forats negres supermassius en el seus centres. Degut que les galàxies interaccionen i és fusionen regularment, els astrònoms han suposat que els forats negres supermassius binaris, han estat comuns a l’Univers, especialment durant els seus orígens. Els forats negres només és poden detectar com a quàsars quan estan creixent activament, un procés que allibera grandioses quantitats d’energia. Una teoria indica la possibilitat que l’acreció de galàxies, pot generar quàsars en les mateixes galàxies. Degut que la majoria d’aquestes fusions s’haurien generat en un Univers primitiu, els quàsars binaris i les seves galàxies associades estarien molt lluny de nosaltres, i això representa certament una dificultat per observar-los.

El quàsar binari anomenat SDSS J1254+0846, va ser detectat inicialment per el Sloan Digital Sky Survey, una gran recerca astronòmica que ha observat més de 120.000 galàxies i quàsars. En aquesta recerca també han col·laboratel Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, així com l’Observatori de raigs X Chandra, i els telescopis del Kitt Peak National Observatori, i l’Observatori Palomar de Califòrnia.

La imatge que observem, és un recull de dades de raigs X en color blau, i dades en llum visible en color groc.

sdssj12540846-580x5351.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 2:00 pm

    […] 12 Febrer 2010. Les galàxies en fúsio creen quàsars binaris.   […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

Moved Permanently

301 Moved Permanently