Explosions de supernoves.

Els científics han aportat nova llum a un debat que porta més d’una dècada. És conegut que al morir algunes estrelles donen lloc a l’explosió d’una supernova. El que encara noesta prou clar, és saber si l’estrella és crema lentament o ho fa d’una manera violenta. De les observacions s’escau que la matèria expulsada presenta asimetries importants dins de la perifèria, mentre que en el centre hi ha una esfera quasi perfecta, la qual cosa suggereix que l’explosió es propaga a velocitats supersòniques.

Utilitzant les observacions de 17 supernoves presses durant un període de més de 10 anys amb el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO (II Regió de Xile) i el telescopi Otto Struve de l’Observatori McDonald (Texas, EEUU), els astrònoms han pogut reconstruir la forma del núvol de runa llançat a l’espai per l’explosió de Supernoves de tipus Ia.

És suposa que les supernoves Ia es produeixen en sistemes binaris, on l’estrella nana blanca 2S’alimenta” de la matèria que va cremant a l’estrella companya. Ara bé, la nana blanca no pot “engreixar-se” indefinidament. Quan arriba a certa massa crítica, es torna inestable i explota com una supernova. Si bé aquest procés esta clar, durant molt de temps no ha resultat obvi el mecanisme que desenvolupa l’explosió inicial ni la manera en que aquesta es propaga dins de l’estrella.

El resultat final segons comenta la responsable de l’estudi Dierich Baade, “Revela que les explosions de supernoves de tipus Ia son asimètriques, amb diferents materials trobats en grumolls, mentre que les regions més internes és presenten més uniformes”.

explosio-supernova.jpg

més informació a, http://www.eso.cl/noticia_nov30.php

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 5, 2007 1:16 pm

    […] 7 Febrer 2007. Explosions de supernoves. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.