Els forats negres acabats de néixer afegeixen potència a les explosions estel·lars.

Un equip internacional de científics, incloent-hi dos astrònoms del Marshall Space Flight Center de la NASA, han estudiat una estranya emissió de ràdio. El passat dia 28 de gener van publicar a la revista nature, la recerca dirigida per Zsolt Paragi, membre del Joint Institute for Very Long Baseline Interferometry d’Europa (JIVE), en el qual indicaven nous descobriments respecte aquestes explosions tant altament energètiques.

La supernova SN 2007gr, va ser descoberta a menys de cinc dies de la seva explosió, a una distància de 35 milions d’anys llum de nosaltres, una de les supernoves del tipus Ia més propera i observada en senyals de ràdio des de la Terra.

Aquest tipus de supernoves, indiquen la mort violenta d’estrelles massives mitjançant l’esfondrament del seu nucli i seguit d’una gengatina explosió que expulsa els seus estrats exteriors com una bola de foc en expansió. Això provoca una conseqüent expansió i refredament alhora que la seva velocitat s’alenteix, i d’aquesta manera les seves emissions passen progressivament de radiació X, a ones més llargues de ràdio. SN 2007gr, estava prou a prop per ser una candidata a tenir un seguiment llarg d’observacions.

“Les dinàmiques de les explosions d’aquestes supernoves, limiten les velocitats d’expansió fins a un tres per cent de la velocitat de la llum”, comenta en Chryssa Kouveliutou, un astrofísic del Marshall Center, que va participar també en aquesta recerca. “En aquest cas, estem observant que el moviment del gas viatja a 20 vegades mès ràpid del estàndard”.

El mes de març de 2009, el satèl·lit Swift de la NASA, va observar la supernova SN 2009bb (de la qual en veiem la imatge)situada en la galàxia NGC 3278. L’explosió va ser observada en llum visible, però no en radiació ultraviolada o de raigs X, i cap satèl·lit va enregistrar cap esclat de radiació gamma. No obstant, els raigs de partícules van arribar al 85 per cent de la velocitat de la llum.

419839main_sn2009bb_optical.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 12:25 pm

    […] 10 Febrer 2010. Els forats negres acabats de néixer afegeixen potència a les explosions estel·lars. […]

Deixa un comentari