Buscant l’origen de les galàxies espirals.

Utilitzant les dades del Telescopi Espacial Hubble de la NASA, uns astrònoms han generat per primera vegada un cens demogràfic de galàxies, mostrant les formes en un temps molt anterior de la mateixa presència de la Terra o del Sol. Els resultats ens mostren al contrari de la creença general, que més de la meitat de les galàxies espirals actuals, fa paroximadament 6.000 milions d’anys tenien diferents formes, la qual cosa confirma la importància de les col·lisions i fusions entre les mateixes galàxies. Això ens proporciona les pistes per conèixer la evolució de la nostra pròpia galàxia, la Via Làctia.

La morfologia de les galàxies, o l’estudi de la formació i de les seves formes, ha estat un tema crític i molt discutit en l’astronomia. Una eina important per la seva comprensió ha estat la seqüència de Hubble, una classificació ideada l’any 1926 pel mateix Edwin Hubble, i que en honor seu el telescopi espacial porta el seu nom.

Ara, un equip europeu d’astrònoms dirigits per François Hammer, membre de l’Observatori de Paris, ha completat per primera vegada un cens demogràfic dels tipus de galàxies, en dos punts diferents de la història de l’Univers, creant per tant dues seqüències Hubble, que ajudaran a entendre la formació de les galàxies. En aquesta recerca els investigadors, han utilitzat 116 galàxies locals i 148 galàxies llunyanes.

Al contrari del pensament actual, els astrònoms han mostrat la seqüència de Hubble de fa sis mil milions d’anys, i que era molt diferent de l’actual, segons comenta en Rodney Delgado-Serrano, responsable de l’article d’aquesta recerca publicada a la revista Astronomy & Astrophysics. “Això significa que durant els últims sis mil milions d’anys aquestes estranyes galàxies, han evolucionat a espirals normals, mostrant d’aquesta manera una imatge més real de l’Univers actual”.

heic1002a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 6:02 pm

    […] 8 Febrer 2010. Buscant l’origen de les galàxies espirals.   […]

Deixa un comentari