Nova tècnica per trobar exoplanetes semblants a la Terra.

Uns astrònoms han descobert una nova tècnica per estudiar les atmosferes de planetes situats fora del nostre Sistema Solar, millorant d’aquesta manera la recerca de planetes on existeixi la possibilitat d’existència de molècules relacionades amb la vida. Segons s’ha comunicat en l’exemplar de Nature del dia 3 de febrer de 2010.

Els científics han desenvolupat la nova tècnica amb un telescopi infraroig situat en la superfície terrestre, el qual ha identificat una molècula orgànica en un planeta de la grandària de Júpiter, situat a 63 anys llum de nosaltres. Utilitzant aquest nou mètode de calibratge, el qual corregeix els errors sistemàtics, han obtingut els detalls de la composició atmosfèrica d’aquest exoplaneta, amb una resolució sense precedents.

Actualment és coneixen més de 400 exoplanetes. Molts són gasosos com el planeta Júpiter, i d’altres són “super-terres”, grans mons rocosos. Tot i que encara s’ha de descobrir un planeta semblant a la Terra, amb una distància a la seva estrella, com el nostre planeta al Sol. La missió Kepler de la NASA, està buscant a l’espai un d’aquests mons terrenals.

El dia 11 d’agost de 2007 en Mark Swain, astrònom de la NASA i autor de l’article de Nature, i el seu equip de recerca utilitzant un telescopi infraroig, van detectar un planeta de la grandària de Júpiter, anomenat HD 189733b, en la constel·lació de Vulpecula. Aquest planeta òrbita entorn de la seva estrella del tipus K, cada 2,2 dies. Aquesta estrella és més petita i jove que el nostre Sol. HD 189733b ja ha tingut grans descobriments, entre ell s’ha detectat vapor d’aigua, diòxid de carboni i metà, gràcies als telescopis situats a l’espai. Utilitzant aquesta nova tècnica, els astrònoms han detectat amb un espectrògraf les línies del diòxid de carboni i metà en aquesta atmosfera, així com rastres d’altres elements químics.

Amb aquesta tècnica és podrà disposar d’un nou sistema de calibratge per observar els errors sistemàtics produïts per la variabilitat de l’atmosfera terrestre.

exoplan.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 27, 2010 2:15 pm

    […] 5 Febrer 2010. Nova tècnica per trobar planetes embants a la Terra.   […]

Deixa un comentari