WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 01:44:30' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observades unes noves corrents de marea en la galàxia d’Andròmeda.

En la galàxia d’Andròmeda s’han localitzat dues corrents de marea desconegudes fins ara, segons les observacions que han enregistrat els telescopis W.M. Keck i el Subaru Telescope. Aquests fluxos d’estrelles, són els romanents de les galàxies nanes que Andròmeda va atraure durant els últims mil, o dos mil milions d’anys.

La galàxia d’Andròmeda és una bona base de proves per estudiar la formació i evolució d’una gran galàxia, segons comenta en Puragra Guhathakurta, membre de la Universitat de Califòrnia de Santa Cruz. Les dades les han aconseguit amb el Spectroscopic and Photometric Landscape of Andromeda Stellar Photometric (SPLASH), dins d’una recerca internacional d’observació d’estrelles gegants vermelles en aquesta galàxia.

Les forces de marea són importants perquè representen els “lligams” , alhora que “salven” les víctimes i supervivents d’aquest canibalisme galàctic, el qual representa una fase intermèdia entre la població de galàxies nanes intactes, i les galàxies nanes fusionades o dissoltes en els halos de les galàxies principals.

Actualment la Matèria Fosca Freda Lambda, és el pradigma de la formació de l’estructura de l’Univers, les aurèoles exteriors de les grans galàxies com la Via Làctia, o la d’Andròmeda, és produeixen durant la fusió i dissolució de les galàxies “nanes” satèl·lits. “Aquest procés de canibalisme galàctic, és una part del mateix creixement de les galàxies”, comenta en Puragra Guhathakurta.

Les descobertes d’aquestes dues cues de marea, dòna suport a aquesta idea de canibalisme galàctic. Els astrònoms japonesos van observar primer en el Telescopi Subaru de 8 metres de diàmetre, amb la càmera Suprime-Cam, per tal de fer correspondre la densitat de les gegants vermelles a la galàxia, incloent-hi les que estan en les regions del nord. Això mostrava els corrents del nord-oest (corrents E i F), a unes distànciesm entre 200.000 i 300.000 anys llum del centre d’Andròmeda.

raja_fig2_crop.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:06 pm

    […] 29 Gener 2010. Observades unes noves corrents de marea en la galàxia d’Andròmeda. […]

Deixa un comentari