El VLT obté el primer espectre directe d’un exoplaneta.

Gràcies a l’estudi d’un sistema planetari triple, que s’assembla a una versió augmentada del nostre propi Sistema Solar, uns astrònoms han aconseguit obtenir el primer espectre directe (empremta química), d’un planeta orbitant al voltant d’una llunyana estrella. El resultat no tant sols ens proporciona nous coneixements sobre la formació i composició d’aquest planeta, si no que representa un avenç en la recerca de vida en altres parts de l’univers.

“L’espectre d’un planeta és com una empremta digital. Ens proporciona la informació clau sobre els elements químics presents en l’atmosfera d’aquell planeta”, comenta en Markus Janson, responsable principal d’un article on informa sobre aquest descobriment. “Amb aquesta informació podem entendre millor com és va formar el planeta, i en un futur podríem fins i tot ser capaços de trobar senyals indicatius de la presència de vida”.

Els investigadors van obtenir l’espectre d’un exoplaneta gegant que orbita a una brillant i jove estrella, anomenada HD 8799. El sistema estel·lar és troba a uns 130 anys llum de nosaltres. L’estrella té 1,5 vegades la massa del Sol, i acull un sistema planetari que s’assembla a un model augmentat del nostre propi Sistema Solar. L’any 2008 un altre equip d’investigadors van detectar tres gegantins planetes, amb unes masses entre 7 i 10 vegades la de júpiter, i que és troben entre 20 i 70 vegades la distància que està la Terra del Sol. El sistema també indica la presència de dos cinturons d’objectes més petits, similars al cinturó d’asteroides i el de Kuiper del nostre Sistema Solar.

El muntatge que ens mostra la imatge i l’espectre de l’estrella i del planeta, és tal com l’observa l’instrument d’òptica adaptativa NACO, situat en el Very Large Telescope de l’ESO. Degut que l’estrella és un objecte milers de vegades més lluminós que el planeta, aquest ha estat un esdeveniment molt important tècnicament.

eso1002a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 12:04 pm

    […] 20 Gener 2010. El VLT obté el primer espectre directe d’un exoplaneta. […]

Deixa un comentari