Observat un enorme camp magnètic en un sistema binari.

Uns astrònoms han localitzat un buble magnètic gegant, que s’estén enfora d’una de les estrelles del famós sistema estel·lar Algol. Els científics han utilitzat com a instrument un seguit de radiotelescopis, per tal d’observar en detall aquest sistema estel·lar.

Aquesta parella, està situada a uns 93 anys llum de nosaltres, la qual inclou una estrella 3 vegades més massiva que el Sol, i una companya menys massiva que orbita a una distància de 9,5 milions de quilòmetres, és a dir al voltant d’un sis per cent de la distància que hi ha entre el Sol i la terra.

El bucle magnètic que s’ha descobert, emergeix dels pols de l’estrella menys massiva i s’estén cap enfora en direcció de l’estrella primària. mentrestant l’estrella secundària orbita al seu voltant, a un costat del bucle magnètic, i mostrant sempre la mateixa cara a l’estrella principal, de la mateixa manera que la lluna ens mostra sempre la mateixa regió a la Terra.

Els científics han detectat el bucle magnètic utilitzant les dades extremadament detallades d’un conjunt de radiotelescopis, incloent-hi el Very Long Baseline Array, el Very Large Array, el Robert C. Byrd Green Bank Telescope, així com el radiotelescopi d’Effelsberg situat a Alemanya, i que han ajuntat els seus esforços per aconseguir una gran sensibilitat per detectar les dèbils ones radiofòniques.

Algol està situada en la constel·lació de Perseus, i és visible a ull nu, sent força coneguda pels astrònoms amateurs. Les dues estrelles passen una davant de l’altre, provocant un canvi notable i regular de la seva brillantor. El parell d’estrelles completa un cicle d’eclipsi en menys de tres dies. Aquesta variabilitat, va ser descoberta per un astrònom italià l’any 1667, i l’explicació del seu origen binari és va confirmar l’any 1889.

El buble magnètic que ara s’ha descobert, podrà explicar els fenòmens observats en longituds de ràdio i de ràdiació X. A més és creu que aquestes circumstàncies magnètiques poden ser similars amb d’altres sistemes d’estrelles dobles.

algol1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari