Uns astrònoms expliquen la Seqüència de Hubble.

Per primera vegada, dos astrònoms han pogut explicar la diversitat de galàxies observades a l’univers. Els científics Dr. Andrew Benson de l’Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech), i el Dr. Nick Devereux, de la Universitat Embry-Riddle d’Arizona, han seguit l’evolució d’unes galàxies durant els tretze mil milions d’anys, des del seu origen fins a l’actualitat. Els seus resultats apareixen publicats en la revista Monthly Notices de la Royal Astronomical Society.

Les galàxies són agrupacions d’estrelles, planetes, gas i pols que constitueixen el component visible del cosmos. Les galàxies més petites disposen d’uns quants milions d’estrelles, i les més grans fins aun bilió d’estrelles.

L’astrònom americà Edwin Hubble, va ser el primer en desenvolupar una taxonomia per les galàxies durant els anys 1930, i que des de llavors és coneix com la “Seqüència de Hubble“. Hi ha tres formes bàsiques de galàxies: les espirals amb braços de matèria que serpentegen i envolten per fora el petit bulb central; les espirals barrades, on sobresurt una barra de material del centre de la galàxia, i les el·líptiques on les estrelles és distribueixen més uniformement, sense cap estructura de braços. En comparació la nostra galàxia, la Via Làctia, conté entre dos-cents mil i quatre-cents mil milions d’estrelles, i està classificada com espiral barrada.

Explicar la Seqüència de Hubble és complex. Els diferents tipus de galàxies resulten d’una evolució clarament diferent, però que ha estat detallada per aquests científics.

Benson i Devereux, han combinat les dades infraroges del Two Micron All Sky Survey (2MASS) i del seu sofisticat model informàtic GALFORM, el qual ha reproduït la història evolutiva de l’univers durant tretze mil milions d’anys. Amb sorpres, han pogut comprovar que els càlculs reproduïen no solament les formes de les diferents galàxies, sinó que també el seu nombre.

“Ens ha sorprès completament que el nostre model hagi pronosticat tant l’abundor, com la diversitat dels tipus de galàxies amb tanta precisió”, comenta en Devereux. “Això ens estimula a confiar en aquest model”.

hubble_sequence_photo1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari